В подкрепа на донорството и трансплантацията се проведе форум в Пловдив

 “Изключително съм благодарна, че на форума има толкова много млади хора от различни специалности, защото темата за донорството не само трябва да ни обединява, но и включа това да отговаряме на въпроси, които са свързани с нея – въпроси от медицинско и правно естество, и от чисто хуманен и философски аспект. Заедно и обединени бихме могли да популяризираме донорството и да направим така, че роднините на донорите да живеят с мисълта, че близките им са тук, сред нас. Защото един донор може да спаси няколко човешки живота”. Това заяви на 21 октомври г-жа Иванка Динева – изпълнителен директор на ИАМН, при откриването на форум, организиран от Българския младежки Червен кръст – Пловдив (БМЧК), посветен на донорството и трансплантацията и част от националната кампания „Да! За живот!“.

В обръщението си към участниците г-жа Динева изрази благодарност към домакините от Медицинския университет – Пловдив, към организаторите и към всички, присъстващи на събитието.

На срещата присъстваха над 100 представители на студентските съвети на МУ-Пловдив, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Университета по хранителни технологии. Презентация по темата направиха доброволците от БМЧК, а основните медицински аспекти бяха представени от д-р Костадин Чифлигаров, координатор по донорство в УМБАЛ „Св. Георги“. Личната си история сподели Димитър Василев, а цялостният акцент на събитието бе  създаване на съпричастност към съдбата на пациентите и техните семейства, както и повишаване на обществената осведоменост.

През месец октомври ИАМН в сътрудничество с общини, БЧК и партньори реализира инициативи на местно ниво с цел популяризирането и поддържането на разговора в семейството, сред близките и приятелите за донорството и трансплантацията.