В сърцето на София още седемнадесет рози ще цъфтят в памет на донорите

В знак на почит и признателност към донорите на органи и техните близки, седемнадесет рози бяха засадени днес в розовата градина зад Националния дворец на културата в София.

Розите символизират почит към 17-те донора дали живот през настоящата година. Техни близки са тук сред нас, защото това символично засаждане на рози не е засаждане на рози пред паметна плоча, а е засаждане на рози пред живота и пред живите. Днес заедно с реципиенти и близки на донорите засадихме рози в знак на благодарност. Това заяви днес изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ г-жа Иванка Динева по време на събитието.

Благодарение на една от големите европейски органни банки Eurotransplant вече седма година дишам със словенски бели дробове, които пазя като очите си. Там някъде в Словения, някой е казал едно „да” и животът все пак е успял да победи смъртта, а аз съм имала невероятния шанс да имам нов и по-смислен живот, посочи Наталия Маева, заместник-председател на сдружение „Дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация“.

Розовата градина е създадена през 2020 г. от Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор”, по инициатива на Сдружението „Дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация“ и със съдействието на Столична община и Общинско предприятие „Паркове и градски градини“. Тя символизира признателността и благодарността на трансплантираните хора към донорите и техните семейства.  Всяка година ИА „Медицински надзор“ добавя в градината рози на брой, колкото са реализираните донорски ситуации.