Донорска ситуация в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ даде шанс за живот на двама души

Донорска ситуация, реализирана от медицински екип на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“, с координатор д-р Мая Младенова, ще даде шанс за живот на двама румънски пациенти, нуждаещи се от трансплантация на бъбрек. Това стана възможно след като на 30 април близките на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи и по този начин да помогнат на други хора. Поради медицински показания на донора, не е имало възможност за извършване на органна трансплантация в България. По линия на споразумение за сътрудничество между ИА „Медицински надзор“ и Националната агенция за трансплантация на Румъния, бъбреците са предоставени на румънската страна. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.

ИА „Медицински надзор“ организира и координира целия процес от възникването на донорската ситуация до излитането на румънския медицински екип от България.  

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.