Започна Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“

От 5 ноември, Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ започнаха Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията у нас „Да! За живот!“. Активната част на кампанията ще продължи до 5 декември тази година. „Аз и екипът ми приемаме тази кампания като едно от най-значимите неща, върху които работим. Защото донорството е онзи хуманен акт, който по своята същност няма аналог, а трансплантацията е уникалното постижение на медицината, което спасява човешки животи. Тя сбъдва желанието на хиляди нуждаещи се да бъдат сред своите близки и да продължат да живеят пълноценно и достойно“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на официалния старт на кампанията.

Към днешна дата близо 1200 души се нуждаят от трансплантация. На фона на листата с чакащи пациенти, през тази година са извършени общо 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави, стана ясно още от думите на Ананиев.

„Да увеличим броя на трансплантациите в България е изключително важна мисия, която е крайно време да бъде реализирана в името на всички онези български граждани, за които докато не се появи донор, всяко „днес“ може да бъде последно. Увеличаването броя на донорите в България би било прекрасно да стане лична кауза за всеки един от нас, защото да знаеш, че краят на земния ти път може да бъде ново начало за някой друг, всъщност осмисля живота и му придава ново значение. И донорството постига именно това – възражда живота, спасявайки хиляди нуждаещи се“, посочи здравният министър. По думите му липсата на органи, не само в България, но и в световен мащаб, е водещ проблем. Броят на отказите, които получават координаторите по донорство по места от близките на пациенти в мозъчна смърт, расте. Затова в рамките на тази кампания усилията на МЗ са насочени към предоставянето на максимално ясна и подробна информация какво представлява донорството на органи, кога може да се случи то, при какви условия.

Като част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ пилотно са отпечатани 50 000 броя „Донорска карта“. Тази карта изразява съгласие за донорство единствено в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт. За лекарите и институциите в България тя няма официална стойност и е единствено знак за близките каква е волята на човек приживе. В рамките на кампанията донорската карта ще бъде раздавана във всички 27 областни града на страната от доброволците на Българския червен кръст, които са партньор на МЗ в рамките на кампанията. Картата може да бъде и принтирана от официалния сайт на кампанията: www.zajivot.bg

Министър Ананиев също така подчерта, че подготовката и съгласуването на Националната програма за Насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България са на финален етап. Целта на програмата е да се постигне ангажиране на всички лечебни заведения в системата на трансплантационния процес, усъвършенстване механизма за събиране на данни, оценка и анализ на състоянието на донорството, въвеждане и практическо прилагане на програма за оценка и кондициониране на донори и други.

„Още със създаването на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, като един от основните й приоритети  започнахме активна работа в посока на повишаваните на донорството и трансплантациите в страната. С тази цел, аз лично посетих почти всички донорски центрове –  областни болници, срещнах се с директорите и координаторите им. Целта ми беше освен да дам импулс на работата им, да науча за проблемите, които ги съпътстват, за да търсим съответно решение“. Това заяви от своя страна г-н Росен Иванов,  изпълнителен директор на ИА „Медицински надзор“, на откриващата пресконференция на националната кампания „Да! За живот!“.

Той отбеляза, че по време срещите му на място в областните центрове са били набелязани няколко основни групи от проблеми. Първият най-сериозен въпрос е свързан с ниската активност и непосредствената ангажираност на координаторите по донорство. С изключение на 4-5 донорски центъра в страната, които проявяват активност, другите не са пълноценно ангажирани. Една от причините за това е факта, че специалистите анестезиолози са малко и са претоварени и  преуморени. Втората група проблеми е свързана с информираността. Като сериозен проблем е определен и отношенията вътре между отделните звената в лечебните заведения. Проблеми има и между донорския център и другите лечебни заведения, които са в областта, предимно със спешната медицинска помощ. Комуникацията с близките, най-вече поради ниската неосведоменост на близките на изпадналите в мозъчна смърт, е друг въпрос, които също трябва да бъде разрешен. От чисто организационно естество е констатирана и необходимостта от непрекъснато и надграждащо обучение на всички координатори по донорство, допълни по време на изказването си изпълнителният директор на ИАМН.

Медийни партньори на кампанията са Българската национална телевизия, БТВ, Нова телевизия, Българското национално радио, Българската телеграфна агенция, Дарик радио, вестник „24 часа“, Капитал, Дневник и Офнюз.

Музикални училища и медицинските университети в страната също подкрепят кампанията.

„Да! За живот!“ има своите застъпници в лицето на проф. Христо Пимпирев, Георги Господинов, Петър Стойчев, Невяна Владинова, Силвия Лулчева, Неда Спасова, Койна Русева, Снежина Петрова.

Социологическо проучване “Обществени нагласи към донорството на органи”, октомври 2019 г.

Снимки от събитието можете да откриете в нашата галерия.

За целите на кампанията социологическа агенция „Алфа рисърч“ подготви специално социологическо проучване

Изтеглете файлът тук