Изложба с плакати, посветени на донорството, е открита в София

Изложба „Да! За живот!“ с плакати, посветени на донорството и трансплантацията, беше открита днес. Експозицията е в парковото пространство на Националния дворец на културата пред лятната сцена на „Кино Кабана“. Творбите са на студенти от Национална художествена академия.

Изложбата откриха изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ (ИАМН) г-жа Иванка Динева и доц. д-р Ненко Атанасов от катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Национална художествена академия (НХА). По време на събитието г-жа Динева благодари за активността на студентите и съпричастността им към тази емоционална тема и изрази надежда, че и в бъдеще младите творци ще се включват в инициативи, популяризиращи благородната кауза.

Визуалните послания на плакатите изобразят донорството като благороден жест, спасяващ животи, чрез който частица от човека продължава да живее в други хора и след смъртта му. Студентите, които бяха отличени като победители в конкурса, Георги Георгиев, магистърска програма „Визуална комуникация“, Илияна Банева, 2-ри курс, специалност „Плакат и визуална комуникация“, НХА – Филиал Бургас, и Яна Балтаджиева, 4-ти курс, специалност „Плакат и визуална комуникация“, бяха наградени с графични таблети.    

Експозицията е организирана по инициатива на ИА „Медицински надзор“ в партньорство с Национална художествена академия и Столична община и е първата от поредица от изложби в страната, които предстои да се реализират през следващите месеци. Изложбите са част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“.

Снимки от изложбата можете да намерите в нашата галерия.