Изпълнителният директор на ИАМН беше официален гост на тържественото отбелязване на Европейския ден на донорството във ВМА

Днес е ден за почит към паметта на тези, които останаха да живеят сред нас, ден за благодарност към близките на донорите, които отговорно, информирано и с добро сърце, казаха „Да! Да за живот!“, и решиха техните близки да продължат да живеят. Денят е и за благодарност към лекарските екипи, които неуморно работят, защото за тях една донорска ситуация е неспирен работен ден, който ги дарява с надеждата да получат морална оценка за труда си. С тези думи се обърна изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ (ИАМН)  г-жа Иванка Динева към всички гости и близки на донори по време на официалното отбелязване на Европейския ден на донорството и трансплантацията във Военномедицинска академия (ВМА) днес. Г-жа Динева допълни, че ИАМН и Министерството на здравеопазването работят активно и подготвят необходимите нормативни промени, за да може отново да има самостоятелна Агенция по трансплантация.

Сред официалните гости на събитието бяха заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски, представители на Министерството на отбраната, пилоти от 16-та транспортна база „Враждебна“, близки на донори и трансплантирани пациенти.

В края на церемонията участниците поставиха на „Дървото на живота“ 10 нови листенца с имена на донори, дарили живот на трансплантирани пациенти във лечебното заведение.

По традиция, по повод на Европейския ден на донорството, ВМА всяка година през месец октомври изказва своята признателност и благодарност към близките на донорите и към всички екипи, които са ангажирани с трансплантационния процес.

Снимки от официалното отбелязване на Европейския ден на донорството във Военномедицинска академия можете да откриете в нашата галерия.