Изпълнителният директор на ИАМН присъства при откриването на изложбата „Фантазия безкрай“ в Народното събрание на младия творец Калоян Калчев  

Г-жа Иванка Динева – изпълнителен директор на ИА „Медицински надзор“, беше сред официалните гости при откриването в Народното събрание на изложбата „Фантазия безкрай“ на талантливия Калоян Калчев.

Организатор на събитието, което се проведе под патронажа на заместник-председателя на Народното събрание г-жа Росица Кирова, е Асоциация „Докосни дъгата“, представлявана от г-жа Денислава Ангелова. Експозицията е под надслов „За диабета няма граници – за мечтите има простор“ и включва 12 произведения в стил дигитален арт.

Изкуството дава възможност на въображението да прелети през различни светове и по този начин да общуваме непринудено помежду си, подчерта заместник-председателят на парламента. Г-жа Росица Кирова отбеляза също, че в представената изложба дигиталният свят е преплетен с мечтите, с надеждата за здраве и по-добър живот. По думите й децата, болни от диабет, трябва да бъдат окрилени и да им се даде възможността да развихрят своята фантазия, защото те са неделима част от българското общество.

Калоян Калчев посочи, че фантастичното и мистичното присъстват във всяка от художествените творби. Чрез тази изложба искам да покажа, че диабетът не е причина, която може спре да осъществяваме мечтите си, добави той.

Авторът получи като подарък юбилейното издание „140 години Народно събрание на Република България“ с пожелание за успех в преодоляването на всяко житейско предизвикателство.

Изпълнителният директор на ИАМН г-жа Динева подари на младия творец медал и тениска с логото на Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“. За пореден път се изненадвам от децата на „Докосни дъгата“, които винаги остават в сърцето ми, така както ще остане и тази изложба, посочи г-жа Динева в своето емоционално обръщение при откриването на изложбата. Тя разказа за своите впечатлителния от срещата си преди години с дете на Асоциацията, което ѝ е споделило, че според него човек може да остане във вечността с доброто, което остави след себе си – било картина, било добра дума или друго. Логото на институцията, която управлявам, по отношение на трансплантацията е „Да! За живот!“, но смятам, че то е актуално за всичко, което правим, за да подобрим живота или да дадем шанс той да се развива, отбеляза Динева. С този символичен подарък искам да призова всички да даваме повече смисъл на всичко, което правим, за да има повече “Да! За живот!” и никой болен да не се чувства болен, а да се чувства полезен, да се опитваме да приобщим тези хора към нас, за да се чувстват полезни, защото полезността според мен е основата на доброто, допълни госпожа Динева.

Асоциация “Докосни дъгата” със своите благотворителни каузи осигурява средства и възможности за пълноценен живот на деца и младежи, болни от диабет тип 1. Екипът на организацията подкрепя всички деца, които се нуждаят не само от лекарства, но и от възможността да рисуват, да пеят и да творят с любов. От 2023 г. Асоциацията също така е сред партньорите на ИА „Медицински надзор“, подкрепящи кампанията „Да! За живот!“.

На събитието присъстваха още народни представители, дипломати, общественици и журналисти.