Мотошествие в подкрепа на донорството на яйцеклетки се проведе в София на 24 март

На 24 март, в навечерието на Благовещение, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) съвместно с фондация „Искам Бебе“, благотворителна мотоорганизация Widows Sons Grand Chapter Bulgaria & Masonic Riders Bulgaria (WSMR) и мотористи от страната организираха мотошествие под надслов „Ти си Животът“. Инициативата беше с цел да се привлече общественото внимание към важността на донорството на яйцеклетки и редовната профилактика на репродуктивното здраве най-вече сред младите хора, както и да се подкрепят всички нуждаещи се по пътя им към отговорно и навременно родителство. Донорството на яйцеклетки е алтруистичен акт на даряване без лична изгода, то дава шанс за живот на двойки с репродуктивни проблеми. Мотошествието започна от площада пред Българската народна банка (БНБ) и приключи в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). 

Подкрепяме призива всяко младо момиче, всяка млада дама да се замисли за профилактиката на своето здраве, да се замисли за това дали, ако ѝ е по-приоритетна кариерата или ако не е намерила своя партньор, с когото иска да продължи живота си, да замрази собствена яйцеклетка, защото, за съжаление, в България често на 36-годишна възраст яйчниковият резерв на жените е изключително спаднал и тогава за тях започва истинската болка, истинската борба за родителство. И тогава всичко друго, което са постигнали, губи смисъл. С тези думи и с дълбока благодарност изпълнителният директор на ИАМН г-жа Иванка Динева се обърна към гостите и участниците при откриването на информационно събитие с домакин УНСС, което се проведе след мотошествието. Г-жа Динева допълни още, че на първо място трябва да поставяме все по-често темата за профилактиката на здравето, така че хората да са запознати и информирани навреме, за да преценят дали искат да замразят собствен генетичен материал, а след това, ако могат да отворят сърцата си, да дарят шанс за живот на някой друг, който има нужда.

Приветствия към гостите и участниците във форума направиха още ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, г-н Даниел Капсъзов – президент на благотворителна мотоорганизация WSMR, проф. д-р Николай Марин – ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград, д-р Георги Николов, специалист по медицинска асистирана репродукция,  г-жа Мария Янева – председател на „Искам бебе” и г-жа Радина Велчева – основател на „Искам бебе. Проф. Димитров обърна внимание, че въпросът с демографията на Република България е много сериозен. Той изрази мнение, че ние сме в демографска криза и това има отражение върху икономиката на държавата. Проф. Димитров обърна внимание, че трябва да не се жалят средства за насърчаване на раждаемостта. От своя страна президентът на благотворителната мотоорганизация WSMR г-н Даниел Капсъзов каза, че има 4 деца и 5 внуци и изпитва огромно щастие от семейството. Той заяви, че обединени всички участници в инициативата са доста значими от гледна точка на това обществото да получи информация и да се успее да се накарат хората да се замислят върху проблемите. Мария Янева от „Искам бебе“ изрази радостта си от обединеността и съпричастността на толкова различни организации и припомни, че вече 17 години фондацията се бори, за да може всяко българско семейство, което иска и не може да има свои дечица, като в резултат на това са се родили 25 хиляди българчета. Тя се обърна към всички участници във форума с призива да бъдат поставени основите на една нова инициатива – да се помогне на тези, които имат нужда от донорски генетичен материал, за да имат деца и да бъдат щастливи. Родителството не трябва да бъде отлагано дълго във времето, припомни г-жа Янева. Проф. д-р Николай Марин благодари на проф. Димитров, че е приел това събитие да се проведе в УНСС. Той изрази признателност и към г-жа Иванка Динева за институционалната подкрепа и заяви, че на този ден всички участници осъзнато говорят, че са разбрали кой е водещият приоритет – на първо място е животът. Животът, който трябва да дадем, животът, който трябва да помогнем да влезе в семействата, които са без деца. Според него именно от това осъзнаване зависи какво е нашето общество. Колкото по-широко е отворено сърцето на един човек да дарява живот, толкова той може да покаже неговата солидарност за развитие на обществото, заяви той. Проф. Марин съобщи още, че Югозападният университет ще бъде домакин на следващото събитие на фондация „Искам бебе“. Срещата, изпълнена с много емоции, достигна своя връх, когато г-жа Велчева разказа своята лична история, борбата си за родителство и намирането на начина да ѝ се помогне, за да сбъдне мечтата си да бъде майка. Тя представи жената, която е станала неин донор на яйцеклетка – журналистката Милена Златкова. Модератор на събитието беше гл. ас. д-р Десислава Боцева, преподавател в катедра „Регионално развитие“, УНСС и моторист извън академичния живот.