По повод на Европейския ден на донорството трансплантирани хора ще участват със символичен 5-ти старт в Уиз еър София маратон

Утре, 8 октомври, трансплантирани хора, лекари – ангажирани в процеса на донорство и трансплантация, и поддръжници на каузата ще участват в Уиз еър София маратон 2023 г. с отделен 5-ти старт. Участниците ще пробягат символичното разстояние от 42,19 м – по аналогия на цялата дължина на трасето – 42,195 км, с което ще подкрепят и дадат надежда на всички пациенти от листата на чакащите, че имат шанс за пълноценен живот. Инициативата е по повод на Европейския ден на донорството и трансплантацията и ще се проведе за трета година.

Стартът се предвижда да бъде в 10.20 часа на площад „Батенберг“ (пред Националната художествена галерия).

От 7 до 26 октомври Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Министерството на здравеопазването, надграждайки Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, организират инициативи в подкрепа на донорството и трансплантацията. Проявите са със съдействието на български общини, лечебни заведения, Български Червен кръст, пациентски организации и др.

Събитията за популяризиране на смисъла и значението на донорството и трансплантацията ще продължат и през месец ноември.