През 2023 г. 21 благородни решения дариха шанс за живот на 48 души

Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ Иванка Динева връчи статуетки „Дарител на живот“ на близки на донори, които тази година дадоха съгласие органите на близките им да спасят живота на непознати хора. В израз на дълбока почит те получиха благодарствено писмо, в което пише, че хората дарили частица от себе си оставят незабравим спомен, техните имена оставят златна следа в съзнанието на хората с продължен живот и златна нишка в неписаната история на Доброто!

„Изразявам уважение и възхищение към силата, добрината и достойнството, с което сте взели това изключително хуманно решение. Респект към Вас и почит към паметта на близките Ви!“. Това заяви г-жа Динева след силно емоционалната и за двете страни среща. Предстои изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ да се срещне и с другите близки на донори, дарили живот през 2023 г.

През изминалата година се реализираха 21 донорски ситуации в страната. Благодарение на изключително благородното решение на близките на донорите е дарен, чрез органна трансплантация, шанс за живот на 42-ма български граждани и 6-ма граждани в ЕС.