Първа донорска ситуация за 2021 г. в УМБАЛ „Свети Георги“ АД – Пловдив

Момче на 15 години даде шанс за живот на пет човека, след като неговите близки взеха благородното решение да дарят органите му, въпреки тежкия за тях момент. Донорската ситуация е установена на 26 юли и е реализирана на 27.07.2021 г. от екип на УМБАЛ „Свети Георги“, гр. Пловдив.

Същата нощ във Военномедицинска академия е извършена трансплантация на черен дроб на 44-годишен пациент с остър медикаментозен токсичен хепатит, развил се след проведено лечение за коронавирусна инфекция.

На следващия ден в УМБАЛ „Александровска“ е извършена трансплантация на бъбреците на двама мъже на 46 и на 56 годишна възраст.

Белият дроб и сърцето на донора са предоставени по линия на Евротрансплант. Експлантацията на органите е извършена в УМБАЛ „Свети Георги“ от немски екипи от Мюнхен и Берлин.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ с подкрепата  на Министерство на здравеопазването извърши организирането и координирането на донорската ситуация.

Изказваме своите съболезнования към близките на донора и благодарност към тях за благородната постъпка в името на човешкия живот.  Изразяваме благодарност към координатора по донорство и екипа от УМБАЛ „Свети Георги“, ангажиран с реализирането на ситуацията, ЦСМП – Пловдив, ЦСМП – София, към трансплантационните екипи на Военномедицинска академия и на УМБАЛ „Александровска.

Благодарим за съдействието на „Национална полиция“ – МВР за осигуряване на ескорт по целия маршрут и изказваме специални благодарности към ръководството и екипа на летище Крумово – Пловдив за отличната организация по посрещането и изпращането на двата самолета на Евротрансплант.