Росен Иванов: Европейският ден на донорството е нашият ден на благодарност към близките на донорите

„Европейският ден на донорството е нашият ден на благодарността – към близките на донорите. За тяхното голямо сърце и загриженост, въпреки тежкия и деликатен за тях момент, в който трябва да вземат своето решение, с което те даряват не просто орган, те даряват живот. И това е най-важното, което има значение за нас – хората.“ С тези думи изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ Росен Иванов се обърна към всички гости и близки на донори по време на официалното отбелязване на Европейския ден на донорството във Военномедицинска академия днес.

Сред официалните гости беше заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който постави едно от листенцата-символи, в почит и благодарност към донорите, на „Дървото на живота“, което е създадено в памет на донорите. Тази година дървото беше допълнено с имената на трима души, дали през 2019 г. шанс за втори живот на пациенти на болницата

Преди 23 години в Женева Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като домакин е различна държава. Целта на отбелязването на Европейския ден на донорството е да привлече вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от цяла Европа към значението на тази животоспасяваща терапия. Денят е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на специалистите по трансплантация в цяла Европа.

По традиция Военномедицинска академия изказва на този ден своята признателност и благодарност към близките на донорите и към всички екипи, които са ангажирани с трансплантационния процес.

Снимки от официалното отбелязване на Европейския ден на донорството във Военномедицинска академия можете да откриете в нашата галерия.