Денонощни телефони за лечебни заведения за информация
и консултация при случай на донорска ситуация 0700 50 611
  • English

 Просто кажи ДА! – нека хората разберат, че подкрепяш донорството!“

 

21-вото издание на  Европейския ден на органното донорство и трансплантаците, ежегодно организирано от Съвета на Европа, бе отбелязано онлайн на 09.10.2021 г. Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съвместно с пациентски организации, лечебни заведения, партньори, приятели и с подкрепата на Министерство на здравеопазването,  организира от 04.10.2021 г. до 16.10.2021г. информационна кампания под мотото Просто кажи ДА! – нека хората разберат, че подкрепяш донорството!“

В страната бяха проведени инициативи, целящи насърчаване на обсъжданията, свързани с темата и предоставяне на информация на обществеността относно донорството и трансплантацията на органи, тъкани и клетки, като начин за подобряване и спасяване на човешки животи.

 

Европейската дирекция по качеството на лекарствата и здравните грижи / Съвет на Европа, чрез организирането всяка година на Европейския ден на органното донорство и трансплантаците в различна държава, се стреми не само да насърчи обществения дебат и размисъл по тази тема, но и да покани медицинската общност и политиците в цяла Европа да помислят за важността на трансплантациите.

 Независимо от пандемичната обстановка в страната, ИАМН успя да обедини усилия с лечебни заведения, медицински университети и публични структури около идеята за информираност чрез различни канали на съвременната комуникация, за смисъла на даряването след мозъчна смърт, което може да доведе до спасяването до 8 човешки живота чрез органно донорство и да излекува или подобри до 100 човешки живота чрез донорство на тъкани.

 

От началото на 2021 до този момент има 11 донорски ситуации, от които са реализирани 43 трансплантации . Потенциалните реципиенти на органи към 15.10.2021 г. са 898 за бъбрек, 42 за черен дроб, 44 за сърце,21 за бял дроб, 9 за панкреас и 1 за тънки черва.