Трансплантирани и лекари се включиха в пет спорта и доказаха какво за тях е „Да! За живот!“

Националните спортни игри за трансплантирани „Да! За живот!“ събраха близо 60 участници от цялата страна в Национална спортна академия (НСА) „Васил Левски“ – София на 26 ноември 2023 г. Спортният празник на хората, получили втори живот чрез трансплантация, беше открит от домакините на събитието – заместник-ректорът на НСА проф. д-р Иван Мазнев и изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ г-жа Иванка Динева. При официалното откриване приветствия към участниците отправиха министърът на младежта и спорта г-н Димитър Илиев, генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов, футболната легенда Джони Велинов и председателят на Българска федерацията по бадминтон д-р Володя Златев. Освен като официални гости на събитието сред участниците, включили се в надпреварата, бяха  олимпийският медалист и генерален секретар на Българска федерация гимнастика г-н Йордан Йовчев, един от организаторите на София Мото фест в подкрепа на донорството и трансплантацията, 2022 г., г-н Даниел Капсъзов, актьорът Цветомир Иванов и певецът Иван Динев. В националните игри участваха трансплантирани хора, сред които и европейски, и световни шампиони от състезания за трансплантирани. Лекари, даващи живот на пациенти, нуждаещи се от трансплантация, от ВМА – София, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, УМБАЛ „Лозенец“ и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна активно подкрепяха трансплантираните, като се включиха във всички видове спортове. Отборите, обединени от каузата донорство и трансплантация, подкрепиха и доброволци от Български младежки Червен кръст, изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ и експерти от агенцията, отговорни за управлението и координацията на донорството и трансплантацията на органи, тъкани и клетки в България. Обединеният спортен дух на трансплантирани, шампиони и лекари превърна игрите в празник на живота. 

Спортният празник започна с плувците, като след тях се проведоха игри по бадминтон, мини футбол, тенис на маса и дартс. Палитрата в спортната надпревара беше обогатена от участници от най-различна възраст, които бяха подкрепени от своите семейства и приятели. Лекарите от лечебните заведения и официалните гости, които се включиха, допринесоха за допълнително повдигане на спортния дух на всички участници. Зрители и състезатели усетиха силата на всяко едно постижение през този ден.  В края на деня десетки победители бяха наградени със златни, сребърни и бронзови медали за проявения от тях висок спортен дух и подкрепата им към благородната кауза.

Националните спортни игри се организират от ИА „Медицински надзор“ в партньорство с НСА и са част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“.