Три трансплантации бяха извършени след донорска ситуация в „Света Марина“ ЕАД – гр. Варна

Трима души получиха шанс за втори живот, след като близките на 48-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи. Както вече съобщихме донорската ситуация от 24 юни бе реализирана от екип на УМБАЛ „Света Марина“ ЕАД – гр. Варна с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов и координатори д-р Валентин Маринчев и д-р Николай Младенов.  Трансплантационен екип начело с проф. д-р Ивелин Такоров, ръководител на Първа клиника по коремна хирургия на Военномедицинска академия – ВМА, трансплантира черен дроб на 48-годишна жена, а в УМБАЛ „Александровска“ два медицински екипа от Клиниката по урология с ръководители проф. д-р Маринчо Георгиев и проф. д-р Красимир Янев трансплантираха бъбреци на две жени на 47 и 51 години.

По информация на лечебните заведения пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите. Поради липса на подходящи реципиенти и медицински противопоказания, други органи не са трансплантирани. 

Министерството на здравеопазването  и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на жената и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения, Министерството на отбраната и Военновъздушните сили, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.