Училища по изкуствата излизат в подкрепа на кампанията „Да! За живот!“

Флашмоб предава послания чрез музика и изкуство на осем места в страната

Училища по изкуствата и по културата се включват в Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията и казват: „Да! За живот!“ чрез различни творчески инициативи и авторски проекти.

Възпитаниците на музикални и художествени училища ще предадат своите послания за живот със специално подготвени изяви – флашмоб, паради, песни и джаз изпълнения. Техните представления ще се състоят на 12 ноември на 8 места в различни краища на страната. Акциите ще бъдат изпълнени в големите междучасия в училищните дворове или на централни градски улици. Целта им е чрез силата на музиката и изкуството да допринесат за насочване вниманието на цялото общество към по-доброто разбиране на темата за донорството и привличане на общественото внимание към нея.

В кампанията се включва Националното училище за фолклорни изкуства в с. Широка Лъка, където 66 ученици ще пеят и танцуват на 12 ноември в подкрепа на инициативата за донорството и трансплантацията. В същото време съучениците им от Национално училище по изкуствата „Веселин Стоянов“ – Русе ще изпълнят фолклорна китка от специално подбрани за събитието музикални и танцови произведения.

Младежкият джаз бенд на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, който наскоро спечели престижно международно отличие в САЩ, ще изпълни музикалното произведение „Хамелеон“ от Хърби Хенкок.

С авторски проекти в кампанията се включват две от училищата към Министерството на културата в Пловдив с плакати, песни и послания. Народният хор на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” ще изпълни няколко произведения под ръководството на диригент Явор Тасков. Учениците от 11 и 12 клас на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще издигнат едновременно своите плакати с послания, специално изработени от тях за събитието.

В кампанията ще се включат и учениците от Професионална гимназия по каменообработване в Кунино, които ще пишат „на живо“ общо послание, което ще бъде издигнато в двора на училището.

Съпричастни към инициативата са и учениците и възпитателите на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен, които също ще отбележат месеца на донорството с тематичен флашмоб от произведения на изкуството.

Възпитаниците на Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян са изработили кукли от хартия в човешки ръст, които ще бъдат „разиграни“ в началото на пешеходния мост в стария център на града от 16 часа.

Кампанията на Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ започна на 5 ноември и ще продължи до 5 декември. Графикът с изявите на училищата по изкуство може да видите на сайта: http://zajivot.bg/about/events

По време на месеца на донорството всеки може да отпечата от сайта на кампанията своята „Донорска карта“ или да я получи от доброволците на Българския червен кръст във всички областни градове на страната. Чрез нея се изразява съгласие относно донорство в случай на настъпила и безспорно констатирана от комисия мозъчна смърт. Картата няма юридическа стойност, тя дава единствено знак за близките каква е волята на човек приживе.