Фасадите на 8 емблематични сгради ще бъдат осветени в зелен цвят по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи

В знак на солидарност с инициативата на Съвета на Европа за провеждане на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, както и за да бъде насочено общественото внимание към темата, днес, 8 октомври, осем общини ще осветят фасадите на свои сгради в зелено – цветът на донорството и трансплантацията. 

Националният дворец на културата ще бъде осветен от 19.15 до 20.15 часа.

От 19.15 ч. до 19.45 ч. Община Хасково ще освети в зелено Камбанарията, част от архитектурния ансамбъл на Монумента на Света Богородица с Младенеца. Община Кюстендил ще освети Общинския драматичен театър, Община Добрич – Диагностично-консултативния център I, община Бургас – УМБАЛ Бургас. В Силистра ще бъде осветена сградата на общината, в Русе – Пантеонът, а във Велико Търново – крепостта „Царевец“.

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи днес двубоите от Първа професионална лига ще преминат под надслов „Да! За живот!“. Целта е да се повиши осведомеността за значението на донорството на органи за спасяване и подобряване на живота на крайно нуждаещи се пациенти, за които трансплантацията е единствен шанс за живот. В утрешния ден двубоите между ПФК „Славия“ и ПФК „Септември“ (17:30 ч.) и ПФК „Левски“ и ПФК „Ботев“ Пловдив (20:00 ч.) ще започнат с призив за съпричастност към благородната кауза.

Един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси 8 човешки живота чрез органно донорство и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани!

Донорството е безвъзмезден акт на даряване. Донор може да бъде всяко лице в състояние на медицински установена мозъчна смърт, при което няма медицински контраиндикации като тежки инфекциозни и онкологични заболявания.

Органна трансплантация се извършва при невъзможни за лечение болести. Tя има характер на животоспасяващо лечение в случаи на сърдечно, белодробно и чернодробно заместване, или промяна на качеството на живот и лечение при бъбречно заместване.

Повишаването на обществената осведоменост по темата донорство и трансплантация е от изключително значение, за да получат втори шанс за живот чакащите за трансплантация пациенти. У нас трансплантация на орган очакват 901 граждани. 802-ма са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 33-ма очакват сърдечна трансплантация, 37 пациенти се нуждаят от трансплантация на черен дроб, а 18 наши сънародници очакват своята белодробна трансплантация.

Тази година в страната успешно са реализирани 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. От началото на годината са извършени 17 трансплантации от трупен донор и 1 от живо донорство.

 

Информация за донорството и трансплантацията на органи можете да намерите на сайта на Националната кампания „Да! За живот!“

#ДаЗаЖивот

#influencersforlife

#СподелиЖивот