Акценти от проведена среща между ИАМН, трансплантирани и лечебни заведения свързани с донорство и трансплантациите

На 07 август 2024 г. по покана на изпълнителния директор на ИАМН – г-жа Иванка Динева се проведе среща с представители на лечебни заведения, ангажирани с дейностите по донорство и трансплантация, с пациенти и журналисти.

Г-жа Динева представи параметрите на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантациите 2024 – 2028 г.

Основните акценти в програмата са привличане на общественото внимание върху донорския процес и провеждането на обучения в страната и чужбина на лекари и специалисти за повишаване на тяхната квалификация при изпълнение на дейностите по донорство и трансплантация.

Тези две приоритетни направления имат ключова роля за повишаване на ръста на донорството и трансплантацията на органи”, отбеляза Иванка Динева.

Изпълнителният директор на ИАМН запозна присъстващите с финансовата рамка на новата Национална програма.

В рамките на срещата бяха обсъдени организационни проблеми, свързани с ненавременното идентифициране на потенциални донори. Като причини за ниската активност на някои лечебни заведения бяха посочени липсата на достатъчен персонал, опит и подготовка на координатори по донорство и други медицински специалисти, ангажирани в този процес. Беше поставен и въпросът за намаляващия ръст на живото донорство през последните години, както и малкия брой сърдечни трансплантации. Направено бе предложение за извършване на подробен анализ с цел дефиниране на проблемите и изготвяне на предложения за изменения и допълнение на нормативната уредба.

 Успоредно с това ще се извършва контрол на дейността на лечебните заведения за спазване на медицинския стандарт с оглед анализ на установените пропуски и предписания за отстраняването им.

Уважаеми колеги, в прикачения файл ще откриете подробни данни и числа от представения от г-жа Иванка Динева план.