11 рози бяха засадени днес в знак на признателност към донорите и техните близки

В израз на почит към донорите на органи и техните близки днес, в Розовата градина на донорите в парковото пространство на НДК, бяха засадени 11 рози – колкото са донорите през 2022 г.

На събитието присъстваха трансплантирани, близки на донори, заместник изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ д-р Димитър Илиев, представители на агенцията и на Министерството на здравеопазването. Припомняме, че Розовата градина беше създадена като символ на признателност и благодарност към донорите и техните семейства през 2020 г. от Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор”, по инициатива на Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.

Пред медии зам. изпълнителният директор на ИАМН заяви, че броят на идентифицираните донори е нисък поради редица причини. Той отбеляза, че пандемията от COVID-19 се е отразила върху дейността на интензивните отделения. „Лекарите бяха претоварени и преживяха сериозен психологически шок, особено заради високата смъртност на пациентите в началото на пандемията“, посочи той. Липсата на опит може би също е една от причините за по-малкия брой идентифицирани потенциални донори, което резонира и в другата половина на процеса – трансплантацията, коментира още д-р Илиев. Според него част от проблемите са и организационни, зависещи от ръководствата на съответните лечебни заведения, и в по-малка степен от обществените нагласи.

„Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ има за цел да повиши информираността на хората за значението на донорството на органи за спасяване на крайно нуждаещи се пациенти, за които трансплантацията е единствен шанс за живот“, допълни д-р Илиев и припомни, че един донор може да спаси 8 човешки живота. Той подчерта, че продължава работата по разрешаване на проблема с ниския брой идентифицирани донори, за да бъде достигнат поне средноевропейският брой на трансплантации в страната. За целта регулярно се провеждат обучения на лекари, каза д-р Илиев, като допълни, че едно от обученията, проведено в Анкара, вече е приключило. Предстои друго обучение в Румъния, а догодина – и дългосрочно обучение с продължителност между три и шест месеца. 

Зам. изпълнителният директор на ИАМН съобщи, че до края на годината се очаква да бъде разкрит трансплантационен център в болница „Св. Марина“ във Варна, за да не е необходимо ползването на самолет при донорска ситуация в Източна България.

Към 5 октомври трансплантация на орган очакват 901 български граждани. 802-ма са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 33-ма очакват сърдечна трансплантация, 37 пациенти се нуждаят от трансплантация на черен дроб, а 18 наши сънародници очакват своята белодробна трансплантация.

Донорството е безвъзмезден акт на даряване. Донор може да бъде всяко лице в състояние на медицински установена мозъчна смърт, при което няма медицински контраиндикации,  като тежки инфекциозни и онкологични заболявания.

Органна трансплантация се извършва в краен стадий на тежки заболявания. Tя има характер на животоспасяващо лечение в случаите на сърдечно, белодробно, чернодробно или бъбречно заместване и води до промяна на качеството на живот.

Снимки от събитието можете да откриете в галерията.

Информация за донорството и трансплантацията на органи можете да намерите на сайта на Националната кампания „Да! За живот!“.