21 рози като знак на почит и признателност към донорите и техните близки

21 рози бяха засадени днес, в създадената през 2020 г. „Розова градина“  в парковото пространство на Националния дворец на културата, в памет на донорите и признателност към техните близки, проявили човещината и добротворството в много тежък за тях момент.

На събитието присъстваха д-р Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването; г-н Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична Община; д-р Георги Христов, изпълнителен директор на ИАМН, г-н Мирослав Мутафчийски, заместник изпълнителен директор на ИАМН и г-жа Десислава Пискулева, съпруга на донор, която със своето „ДА“ е дала шанс за нов живот на трима непознати.    

Символиката в посадените рози е свързана с отбелязването на Европейския ден на органното донорство  и трансплантации и е израз на почитта и признателността както към донорите и техните семейства, така и към медицинските специалисти, които са превърнали смъртта за едни в живот за други.   

Инициативата за създаване на цветна градина в памет на донорите е по предложение на Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Тя е реализирана със съдействието на ИАМН,  Столична община и Общинско предприятие „Паркове и градски градини“  по повод на Европейския ден на органното донорство и трансплантациите.

 

Снимки от събитието: