Асоциацията на студентите-медици в България се включи в кампанията „Да! За живот!“

Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ Росен Иванов поднесе приветствие към представители на Асоциацията на студентите-медици в България – София (АСМБ-София). Това стана по време на лекция, посветена на темата за трансплантацията, която е част от Националната кампания на Министерство на здравеопазването и на ИА „Медицински надзор“ „Да! За живот!“. Гост-лектор на събитието беше доц. Ивелин Такоров – завеждащ Първа клиника по коремна хирургия на ВМА.

Г-н Иванов представи пред студентите целта на кампания – да повиши информираността сред обществеността за ползите от донорството. През тази година в страната ни са реализирани 14 донорски ситуации, в резултат на което са спасени животите на 32 български и 9 европейски граждани. Той благодари за интереса към темата на бъдещите медици и им пожела тези срещи да бъдат по-чести.

Зад кампанията „Да! За живот“ застанаха медицинските университети в София, Пловдив и Варна. Всички те посветиха специални часове за обучение по темата за донорството и трансплантациите, а гост лектори бяха д-р Костадин Чифлигаров, д-р Сибила Маринова и проф. Вилиян Платиканов, координатори по донорството.