Двама мъже получиха нов живот след донорска ситуация

Двама мъже получиха нов шанс за живот, след като бяха трансплантирани успешно вчера в УМБАЛ „Александровска“ и ВМА – София. Лекарите от Военномедицинска академия извършиха чернодробна трансплантация на 46-годишен мъж от Стара Загора, в крайна фаза на чернодробно заболяване, а трансплантатолозите на УМБАЛ  „Александровска“ присадиха бъбрек на 31-годишен мъж от Монтана. 

Трансплантациите станаха възможни след решението на близките да дарят органите на 57-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт. Донорската ситуация, която е 15-та за тази година, беше реализирана от екипа на проф. Вилиян Платиканов от УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

С последните две трансплантации от началото на годината до момента са трансплантирани и спасени 43 души – от тях 34-ма са български граждани.

Екипът на ИАМН, който организира и координира донорската ситуация, изказва своите съболезнования към близките на донора и изразява благодарност за съгласието им да спасят живота на непознати пациенти.

Изразяваме специална благодарност и към екипите на УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, ЦСМП – Варна, ЦСМП – София, УМБАЛ „Александровска“, ВМА – София и на Военновъздушните сили, МО.