Донорска ситуация даде шанс за живот на трима европейски граждани

Тази нощ успешно беше реализирана донорска ситуация на територията на София. След проведени изследвания органите на донора, които са годни за трансплантация, бяха предложени на партньорите ни от IT портала ФОЕДУС, в който членуват 11 страни от Европейския съюз. Целта на платформата, създадена с подкрепата на Европейската комисия, е ефективен обмен и търсене на органи. По линия на ФОЕДУС бъбреците предстои да бъдат трансплантирани на реципиенти в Гърция, а по линия на Евротрансплант черният дроб ще бъде трансплантиран в Германия.
Донор е 66-годишна жена от София. Семейството й, въпреки огромната загуба, взе трудното решение да дари органите и по този начин да спаси и даде шанс на непознати да продължат да живеят. Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ поднасят съболезнования на семейството на починалата жена и благодарят за високохуманния им жест.
Това е първата донорска ситуация, която дава възможност на страната ни да се включи ефективно в обмена на органи по линия на ФОЕДУС. В средата на миналата година Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ се присъедини към IT портала ФОЕДУС, който дава възможност за бърза реакция между държави взаимно да си помагат в случай на нужда.
Екипът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказа благодарност на МБАЛ-НКБ, ЦСМП-София и полицейските ескорти, осигурили успешното реализиране на донорската ситуация.