Донор, жена на 63 години, даде живот на трима души

В неделя, 14 юли, екипът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, гр. Велико Търново установява седмата за тази година донорска ситуация в страната. На следващия ден е дарен живот на трима души.

Донорът е 63-годишна жена от същия град,  която е приета в реанимацията на лечебното заведение с мозъчен кръвоизлив.  От началото на годината до този момент това е четвъртата донорска ситуация за Великотърновската болница.

Въпреки тежката загуба, близките на починалата вземат нелекото, но  благородно решение да дарят нейните органи и така да помогнат за спасяването на три човешки живота. Два екипа от УБ „Лозенец“ извършват експлантация на място в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и още на следващия ден, 15 юли, в София са трансплантирани черен дроб на 54-годишен мъж и бъбреци на 54-годишна жена и 57-годишен мъж, които получават нов шанс за живот.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ с подкрепата  на Министерството на здравеопазването извърши организирането и координирането на донорска ситуация.

Изказваме своите съболезнования към близките на донора и изразяваме благодарност към д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, гр. В. Търново, ЦСМП – Велико Търново, ЦСМП – София, както и към трансплантационните екипи на УБ „Лозенец“.