ИАМН публикува указания за чакащите за чернодробна трансплантация

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изготви препоръки за хората, които очакват чернодробна трансплантация. Те съдържат информация за заболяванията, които увреждат черния дроб и налагат трансплантация.

Много е важно да се подчертае, че здравословното състояние на пациента преди чернодробната трансплантация е от голямо значение за неговото по-бързо и пълно възстановяване след нея.

Последващата грижа за цялостното здравословно състояние на пациента е от особено важно значение. Трансплатираните пациенти трябва да се хранят здравословно, да имат подходяща двигателна активност и отказ от вредните навици.

ИА „Медицински надзор“ препоръчва на очакващите трансплантация пациенти да поддържат връзка с лекуващия ги лекар и при каквото и е съмнение за тяхното здравословно състояние да не прибягват до самолекуване, а да търсят компетентно мнение.

До този момент на сайта на ИАМН са публикувани ръководствата за очакващите сърдечна, белодробна и бъбречна трансплантация. От днес вече са налични и препоръките за пациентите, очакващи чернодробна трансплантация.

Указанията могат да бъдат намерени на сайта на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в раздел „Ръководства“ на главната страница.

 

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ използва повода да напомни, че най-сигурният начин да се предпазим от коронавируса COVID – 19, е да се поддържа високо ниво на хигиена, да се носят маски на публични места, когато се налага излизане, както и да бъдат ограничени контактите с външни хора.

 

Пълният текст на указанието може да видите тук