ИА „Мединиски надзор” проведе семинар за лекари координатори по донорство

Семинар за лекари координатори по донорство от цялата страна се проведе в Европейския ден на донорството и трансплантациите –  12 октомври, в София. Тема на обучението бе „Органно донорство и трансплантация – предизвикателства и перспективи”.

При откриването на форума зам.-министърът на здравеопазването  д-р Бойко Пенков пожела успех на лекарите на Европейския ден на донорството и трансплантацията и заяви, че очаква да чуе от участниците какво още трябва да свърши държавата, за да направи необходимото да облекчи  техния труд.  Д-р Пенков допълни, че измеримата цел, която са си поставили Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински назор” (ИАМН), е да бъдат реализирани от 70 до 100 донора на година.

В обръщението си изпълнителният директор на ИАМН  Росен Иванов обеща и вбъдеще да бъдат канени за лектори доказали се специалисти в областта от България и чужбина. По време на днешния семинар гости от Румъния бяха д-р Генади Ваташки, чернодробен трансплантолог от Департамента по обща хирургия и чернодробна трансплантация – Клиничен институт Фуденти, и д-р Раду Замфир, директор на Националната агенция по трансплантации.

Българският опит беше представен от д-р Сибила Маринова – координатор по донорство в болницата с най-много донорски ситуации в страната тази година – МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД -Велико Търново, проф. д-р Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация, УМБАЛ „Александровска” ЕАД и проф. Атанас Щерев –основател на репродуктивната медицина и асистираните репродуктивни технологии в България.

Родните и румънските специалисти координатори по донорство и трансплантация споделиха своите знания и опит и дискутираха въпроси и казуси от практиката си в лечебните заведения, когато е реализирана донорска ситуация.

Снимки от проведения семинар можете да откриете в нашата галерия.