Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ участва откриването на уебинар за пулмонална хипертония

Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ Росен Иванов и президентът на Европейската асоциация по  пулмонална хипертония (PHAE) Даниела Пешич участваха в уебинара за студенти, лекари и пациенти  „COVID – 19  и пулмоналната хиперотония – живот с (не) ограничения“. Събитието бе организирано по повод Световния ден на пулмоналната хипертония, заболяване, известно още като „болестта на сините устни“ поради един от симптомите – посиняването на устните от липсата на кислород. С провеждането на събитието се цели да бъде повишена обществената чувствителност към засегнатите от това състояние, както и да помогне на бъдещите лекари да научат повече за заболяването. На събитието бе показан напредъкът в развитието на достъпа на пациентите с пулмонална хипертония до качествена медицинска грижа дори и в условията на криза.

Уебинарът бе организиран от г-жа Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония съвместно с ИА „Медицински надзор“. В него се включиха 45 участници, а лекции и презентации направиха д-р Любомир Димитров, началник на отделението по детска кардиология в Националната кардиологична болница, доц. Наталия Стоева – началник на Клиниката по пневмология в „Аджибадем Сити Клиник болница Токуда“ и д-р Велислава Донкина – ръководител на Звеното за немедицинска и психологична грижа в Националната болница за активно лечение на хематологични заболявания.

„Радвам се, че при тези трудни условия ние сме заедно, макар и разделени. Пулмоналната хипертония е лечима тогава, когато бъде установена в по-ранен етап. Важна е широката осведоменост, разпознаването на симптомите и мерките, които трябва да се предприемат в борбата с болестта. Ролята на ИА „Медицински надзор“ е да се намесим тогава, когато е нужна трансплантация. У нас са необходими повече усилия за насърчаването на донорството. Затова и ние полагаме усилия да координираме усилията на донорството и да създаваме условия за повече белодробни трансплантации у нас“, каза в приветствието си Росен Иванов, изпълнителен директор на ИА „Медицински надзор“.

Председателят на Европейската асоциация по пулмонална хипертония (PHAE) Даниела Пешич каза, че в последните две години България отбелязва значителен прогрес при лечението и грижата за своите пациенти с пулмонална хипертония. По този начин се превръща в лидер в региона в тази област. Според нея това се дължи на активността на пациентските организации, но и на сътрудничеството с институциите. Тя посочи, че паниката е застрашаваща, въпреки че сложността на ситуацията предполага усещането на страх. „Всеки вирус е опасен, но ако се грижим добре, ще останем здрави“, каза Даниела Пешич.

„За съжаление българските пациенти са изолирани, но тази изолация не е непозната на нас, пациентите с пулмонална хипертония. Много малко хора могат да се поставят в ситуацията на пациент с пулмонална хипертония, защото всяко движение на един такъв човек е невероятно усилие. Имаш моменти, в които ти мислиш как да си направиш маршрута или колко думи да изречеш, за да ти стигне въздухът, посочи в своето изказване Наталия Маева.

Инициативата бе отбелязана в България за осми пореден път.