Изп. директор на ИАМН участва в кръгла маса, посветена на актуалните проблеми на стационарната психиатрична помощ

Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор” г-жа Иванка Динева участва в кръгла маса на тема „Актуални проблеми на стационарната психиатрична помощ”, организирана от Софийска градска прокуратура (СГП). Събитието се проведе днес, 29 януари 2024 г., в сградата на Съдебната палата. На форума бяха представени резултатите от проверка на СГП по реда на надзора за законност във връзка с данни за системни нарушения в лечебни заведения за стационарна психиатрична помощ. В хода на проверката, в края на 2023 г., се включиха и други институции – ИА „Медицински надзор” и ГД „Национална полиция“.

Срещата откри г-жа Илиана Кирилова – административен ръководител-градски прокурор на СГП.

Резултати от извършената проверка предостави г-жа Десислава Петрова – заместник административен ръководител на СГП. Участие в дискусията взеха проф. д-р Христо Хинков – министър на здравеопазването, заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, г-жа Деница Сачева – председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика и председател на Временната комисия на Народното събрание за защита на правата на психичноболните, г-жа Иванка Динева – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, представители на Главна дирекция „Национална полиция“, д-р Цветеслава Гълъбова – директор на Държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски”, г-жа Катя Христова – началник на кабинета на Омбудсмана, членове на Съюз на съдиите в България, представител на Български хелзински комитет и други неправителствени организации и др.

 На срещата беше проведен конструктивен диалог, бяха изслушани всички гледни точки, бяха взети решения и се постигна съгласие днешната среща да даде началото на бъдещи действия, регулярни такива срещи и действия по предложенията на всички присъстващи и имащи отношения по проблемите в стационарната психиатрична помощ.

Презентацията на изпълнителния директор на ИА “Медицински надзор” г-жа Иванка Динева можете да намерите тук.