Пет семейства от Варненска област, дарили органите на своите близките, получиха Звезда на донорството

Проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител на Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина” – Варна и координатор по донорство връчи почетен приз Звезда на донорството и благодарствено писмо на пет семейства, които загубиха своите близки. Всички те взеха решение да дарят органите на своите роднини на пациенти, чийто единствена възможност да живеят е трансплантацията. Благодарение на техните решения 15 човека живеят днес пълноценен живот, отбелязаха лекарите от екипа по трансплантации в Университетската болница „Света Марина”.

На 23 ноември тази година Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Министерство на здравеопазването учредиха Годишни отличия за принос към донорството и трансплантациията в Република България 2019 година. Инициативата е част от Националната кампания „Да! За живот!“. На тържествената церемония в Народния театър „Иван Вазов“ девет семейства на донори и 46 лекари от цялата страна получиха своите отличия за принос, при който от 14 донорски ситуации бяха спасени 41 души. От тях българските граждани са 32, а европейските – девет.

През 2015 година по инициатива  на Изпълнителна агенция по трансплантациите, чийто правоприемник е Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, беше създадена статуетката Звезда на донорството. Призовете са израз на дълбоката признателност от страна на държавата към донорите и техните близки за дълбоко хуманният им акт на дарителство.