Поредна донорска ситуация даде нов шанс за живот на трима наши сънародници

Трима души получиха нов шанс за живот след установената шеста донорска ситуация за страната и трета подред за МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, гр. Велико Търново.

На 28 юни тази година 49-годишен мъж от Велико Търново изпада в мозъчна смърт, вследствие на мозъчен кръвоизлив. Въпреки трудния момент за близките на починалия, те вземат хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да помогнат за спасяването на други човешки животи.

Още на следващия ден, 29 юни, трима български пациенти, които са в листата на чакащите за органна трансплантация, получават нов шанс за живот. Лекарите от УМБАЛ „Александровска“ извършват две бъбречни трансплантации на нуждаещи се мъж и жена, а в УМБАЛ „Света Екатерина“ на мъж е трансплантирано сърце.

Организирането и координирането на шестата за годината донорска ситуация се извърши от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ с помощта  на Министерството на здравеопазването.

Изказваме своите съболезнования към близките на донора и изразяваме благодарност към д-р Ваня Лъчезарова от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, гр. В. Търново, ЦСМП – Велико Търново, ЦСМП – София, Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР, както и към трансплантационнияте екипи на УМБАЛ „Света Екатерина“ и УМБАЛ „Александровска“.