Четирима души с шанс за втори живот след донорска ситуация

На 23 юли близките на изпаднал в мозъчна смърт мъж на 67 години от Велико Търново взеха благородното решение да дарят органите му на нуждаещи се пациенти, за които трансплантацията е втори шанс за живот.

Екип на УМБАЛ „Александровска“ извърши трансплантация на бъбреци на двама пациенти с хронична бъбречна недостатъчност – 62-годишна жена от община Варна, която е на перитонеална диализа, и 51-годишен мъж от  община Благоевград, провеждащ диализно лечение.

При двамата реципиенти, от общо седем души – поканени от листата на чакащи, е констатирана най-голяма органна съвместимост с донора.

В момента трансплантираните пациенти са в стабилно състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Александровска“.

Белият и черният дроб на донора са предоставени на Германия по линия на Евротрансплант, като експлантацията е извършена в Университетска болница „Лозенец“ от медицински екипи от Хановер и Берлин.

Екипът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказва съболезнования към близките на донора и им благодари за трудното и благородно решение, което взеха в този тежък за семейството момент.

Изразяваме своята благодарност за проявения професионализъм и за оказаното съдействие към екипите на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, гр. Велико Търново, ЦСМП – Велико Търново, ЦСМП – София, УМБАЛ „Александровска“, УБ „Лозенец, както и към „Национална полиция“ – МВР.