Трансплантирани хора участваха в Уиз еър София маратон

Над 30 души – трансплантирани пациенти, лекари и поддръжници на каузата донорство и трансплантация казаха „Да! За живот!“, участвайки за Уиз еър София маратон.

 По повод Европейския ден на донорството и в подкрепа на Националната кампания за популяризиране на смисъла и значението на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ участниците пробягаха символичното разстояние от 42,19 м –  по аналогия на цялата дължина на трасето – 42,195 км.

Към 5 октомври 901 български граждани се нуждаят от трансплантация на орган. Органната трансплантация има характер на животоспасяващо лечение в случаи на сърдечно, белодробно и чернодробно заместване, или промяна на качеството на живот и лечение при бъбречно заместване. Според действащото в България законодателство всеки човек би могъл да бъде донор на органи след настъпването на категорично доказана мозъчна смърт, освен ако приживе писмено не е декларирал отказ.

Мозъчната смърт е необратимо състояние – веднъж настъпила, това означава, че човек не може да бъде върнат към живота. При настъпила мозъчна смърт, след края на жизнения ни път, най-близките ни роднини могат да дадат съгласие за донорство и по този начин да дарят втори шанс за живот на чакащи за трансплантация хора.

Органното донорство е разрешено и приживе: може да бъде дарена единствено част от черен дроб, костен мозък или един бъбрек, като същите могат да бъдат трансплантирани, в зависимост от тъканната съвместимост, на съпруг(а), дете (дори ако е осиновено, но за целта осиновяването трябва да е факт от поне 3 години); роднина (майка/баща; брат/сестра; дядо/баба; прадядо/прабаба; племенник/племенница; първи братовчеди), както и на човека, с когото донорът е във фактическо съжителство от минимум 2 години, макар и без сключен брак.

От 2020 г. в България е разрешено кръстосаното донорство. То позволява роднина на един пациент да дари орган на втори пациент, с когото е биологически съвместим, а роднина на втория пациент от своя страна да дари орган на първия.

Видео и снимки от събитието можете да откриете в галерията.

Информация за донорството и трансплантацията на органи можете да намерите на сайта на Националната кампания „Да! За живот“.

 

 

 

 

                                                                                                9 октомври 2022 г.