Трима българи получиха шанс за втори живот чрез трансплантация

Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, с координатор д-р Христо Христов. Това стана възможно след като на 30 ноември близките на изпаднал в мозъчна смърт 51-годишен мъж взеха благородното решение да кажат „Да!“ и да дарят неговите органи, за да дадат живот на други напълно непознати хора. 

Благодарение на тяхното решение на 1 декември медицински екип на Военномедицинска академия, трансплантира черен дроб на 49-годишен мъж, а медиците в УМБАЛ „Александровска“ трансплантираха бъбреци на 61-годишна жена и 43-годишен мъж. Пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите на лечебните заведения. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.  

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

От началото на годината до момента, реализираните донорски ситуации в страната са 21.