Трима души получиха шанс за живот след първата за 2024 г. донорска ситуация, реализирана в МБАЛ – Силистра

Първата донорска ситуация в страната за тази година даде шанс за живот на трима българи, очакващи трансплантация. Тя беше реализирана от медицински екип на МБАЛ – Силистра, с координатор д-р Данчо Данаилов. Това стана възможно след като на 29 януари близките на изпаднал в мозъчна смърт 73-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи и да дадат шанс за живот на други хора. След извършване на всички необходими дейности от лекарите в Силистра, пациентът на 29 януари е кондициониран и транспортиран в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

На 30 януари по искане на ИА „Медицински надзор“ и със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на отбраната е организиран полет със самолет „Спартан” с маршрут София – Варна – София. Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската армия изпълни успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа. Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛ „Александровска“ съвместно с лекари от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна извършиха експлантацията на органите. Вечерта на 30 януари медицински екипи на УМБАЛ „Александровска“ трансплантираха бъбреци на двама мъже – на 43 и 44 години, а лекарите от ВМА трансплантираха черен дроб на 53-годишен мъж. Реципиентите са в стабилно състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите на лечебните заведения. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.

Успешното реализиране на донорската ситуация е координирано от ИА „Медицински надзор“ и е резултат от съвместна работа на медицинските екипи на 4 болници в България. Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ г-жа Иванка Динева благодари за професионализма и отличното сътрудничество между координаторите по донорство д-р Данчо Данаилов от МБАЛ– Силистра, д-р Валентин Маринчев и проф. д-р Вилиян Платиканов от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, както на експлантационните и трансплантационните екипи на ВМА с ръководители проф. д-р Ивелин Такоров и проф. д-р Никола Владов и на УМБАЛ „Александровска“ – с ръководители доц. д-р Пламен Димитров, проф. д-р Красимир Янев, проф. д-р Маринчо Георгиев.  

ИА „Медицински надзор“ и Министерството на здравеопазването поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения и на Военновъздушните сили, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.