33-годишен мъж даде втори шанс за живот на петима, нуждаещи се от трансплантация

На 25 юли, 33-годишен мъж, приет в УМБАЛСМ „Пирогов“, изпада в мозъчна смърт. Въпреки тежката загуба, близките на пациента вземат благородното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на петима души.

В Университетска болница „Лозенец“ е извършена чернодробната трансплантация, като рецепиент е 50-годишен българин. В същото лечебно заведение са извършени и двете бъбречни трансплантации, като рецепиенти са жена на 40 години и мъж на 58 години. Белият дроб  и сърцето са предоставени на Германия по линия на Евротрансплант. Експлантацията на органите е извършена в УБ „Лозенец“ от медицински екипи от Лайпциг и Мюнхен. И двете трансплантации са успешни, като сърцето е присадено на 59-годишен мъж, а белият дроб на 25-годишен пациент.

Екипът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказва съболезнования към близките на донора и им благодари за трудното и благородно решение, което взеха в този тежък за семейството момент.

Изразяваме своята благодарност за проявения професионализъм и за оказаното съдействие към екипите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, УБ „Лозенец“, бронхоскопистите от ВМА, Многопрофилна болница за активно лечение на белодробни болести „Света София“ ЕАД, , както и към „Национална полиция“ – МВР.