Трима българи бяха трансплантирани тази нощ

Лекарските екипи на Военномедицинска академия (ВМА) и Университетска болница „Лозенец“ дадоха възможност за по-спокоен и качествен живот на трима наши сънародници след извършени трансплантации тази нощ. Това стана възможно след успешно реализирана донорска ситуация в Плевен, под ръководството на д-р Георги Димитров от университетската болница в града.

Двама мъже – на 41 и 61 години бяха трансплантирани с бъбреци в УБ „Лозенец“ от проф. Любомир Спасов и неговия екип.

Във ВМА под ръководството на проф. Никола Владов беше трансплантиран черен дроб на 59-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване

От началото на годината до днес в страната са реализирани 16 донорски ситуации, в резултат на което са трансплантирани и спасени 46 души, от тях 37-ма български и 9 европейски граждани.

Донор на спасените 3-ма пациенти стана 63-годишен мъж от Плевен, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на черепно-мозъчна травма. Въпреки трудния за семейството момент, неговите близки дават съгласие да бъдат спасени животите на непознати хора.

МЗ и ИА „Медицински надзор“ изказваме своите съболезнования към близките на починалия мъж и благодарност за смелото им решение да дарят неговите органи.

С последните извършени трансплантации  броят на българските граждани, включени в листата на чакащите, е 1152.